Stofeigenschappen

Pilling
Pilling kan ontstaan door het samenklitten van losse vezeldeeltjes. Deze zogenaamde pilling kan komen door wrijving van een kledingstuk en/of fleeceplaid. Te intensief stofzuigen en borstelen vergroot ook aanzienlijk de kans op pilling. Daarom adviseren wij u uw zitmeubel te stofzuigen met een lage zuigkracht in combinatie met het borstelhulpstuk. Indien u zich toch stoort aan de vorming van deze bolletjes kunt u de pils met een ‘textielscheerapparaat’ verwijderen. Gebruik in geen enkel geval een andere voorwerpen zoals een schaar. Pilling geeft geen negatieve invloed op de levensduur van de stof.

Zitspiegel
Een zitspiegel ontstaat onder invloed van druk, warmte en vocht en kan hierdoor in de vezels van de bekledingsstof drukplekken veroorzaken. Door de stof licht te benevelen met lauw water (plantenspuit), vervolgens met een kledingborstel licht op te borstelen, kunnen de vezels weer opgericht worden.Invloed van zonlicht
Fel zonlicht tast de kleuren aan van elk bekledingsmateriaal. Zodoende moet voor een bankstel de inval van direct en fel zonlicht vermeden worden. Elke stof die onder invloed van zonlicht staat, kan op den duur verbleken. Uit testen is gebleken dat dit zelfs kan ontstaan door langdurige blootstelling aan halogeenverlichting. Zorg dat het meubel niet te dicht bij de verwarming staat. Te veel warmte kan de kwaliteit van stof, leder en/of schuim zeer nadelig beïnvloeden.

Plooivorming
Bij alle stoffen en ledersoorten is het normaal dat door het gebruik plooivorming ontstaat. De mate van plooivorming wordt bepaald door de onderstoffering, de verwerkte stof-/lederkwaliteit en de intensiteit van het gebruik. Plooivorming is onontkoombaar en inherent aan een zitmeubel. Men noemt dit derhalve een productgebonden eigenschap.

Martindaletest
Deze test is gebaseerd op het slijten van een textielweefsel tegen een ruwe stof. Het aantal bewegingen geeft de toeren aan zoals deze op de stofstalen staan vermeld. Aardeko gebruikt meubelstoffen vanaf een martindale van 15.000 toeren.

Zitvulling

Vulling bestaat uit basis Polyethervulling. Sommige modellen hebben nog daar boven op een toplaag van siliconenwatten gemengd met polyether vlokken.

Bij het in gebruik nemen van een bankstel begint een proces waarbij het lichaamsgewicht de zitting indrukt. Hierdoor verandert de zitvulling. Het zitcomfort wordt substantieel zachter. Het is dan ook wenselijk om de zitplaatsen in een bank zo gelijkmatig mogelijk te gebruiken om een eenzijdig inzakken van de vulling te vermijden. Ook dient u de kussen en zittingen regelmatig zacht op te kloppen (zoals bij een hoofdkussen). Als u altijd op dezelfde plaats zit, zal er immers verschil optreden met de andere zitplaatsen doordat u de bank alleen plaatselijk belast. Ook kan verschil in hardheid optreden door technische constructies bijvoorbeeld tussen zittingen en hoekdeel of tussen zittingen en longchair.

Onderhoud & reinigen

Stoffen zitbank
Wij adviseren altijd het zitmeubel te behandelen met een hoogwaardige textielbeschermer. Laat de vervuiling nooit te erg worden, maar maak regelmatig schoon. Bij reiniging altijd een milde, pH-neutrale zeep gebruiken. Dit voorkomt dat de garens verkleuren. Gebruik bij het stofzuigen niet de harde vloerborstel, maar het speciale meubelmondstuk in combinatie met een lage zuigkracht.

In geval van vlekken: een gouden regel is dat u nooit mag wrijven op stoffen maar steeds moet deppen! Gebruik hiervoor een schone absorberende doek, let wel op dat er geen chemicaliën op de doek zitten.

Lederlook zitbank
Een groot voordeel is dat kunstleder eenvoudig te reinigen is. Lauw water, een zachte doek en een milde, pH-neutrale zeep verwijderen direct na vervuiling het meeste vuil. Gebruik vooral geen reinigingsproducten met oplosmiddelen, hierdoor kan de toplaag van het PU kunstleder beschadigen.

Lederen zitbank

Echt leder kenmerkt zich o.a. door insectenbeten, mestvlekken, kleur- en structuurverschillen, etc. Dit geeft leder zijn natuurlijke karakter. Bij zwart leder en sommige andere kleuren kan een lichte afgifte van kleurstof voorkomen, zeker in het begin.

Wees voorzichtig met scherpe voorwerpen. Gespen, ritssluitingen en spijkerknopen van jeans kunnen krasjes en beschadigingen veroorzaken. Regelmatig onderhoud met een vochtige lap kan geen kwaad, let wel dat er geen chemicaliën op de doek zitten. Opgelet met jeanskleding, deze kan uw leder doen verkleuren.